Cade
Juniperus oxycedrus
Cupressaceae
Àutri noum : Genèbre-cade, Cade-genèbre, Chai-blanc.
Nom en français : Genévrier oxycèdre.
Descripcioun :Lou cade se destrio eisa de soun cousin de garrigo, lou mourven, qu'a ges de fueio pougnènto. Un pau mai aut en mountagno se pòu rescountra lou genèbre, qu'en mai pougne mai, a uno souleto ligno blanco sus lou dessubre di fueio (lou cade n'a dos).
Usanço :Lou cade èi proun couneigu pèr soun òli que sèr pèr sougna li bèsti (pèr eisèmple li pougnaduro di tavan o lis esclop). Pèr acò faire, acampa de branco fresco, li faire crema d'un bout e reculi l'òli que s'escoulo de l'autre. A passa tèms dins d'ùni relarg, l'òli èro producho dins de four dins li champ. Lou bos de cade èi di mai dur.
Port : Aubret
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : aguio escaumo
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Juniperus
Famiho : Cupressaceae
Coulour de la flour :
Verdo
Petalo : ges
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Garrigo
- Roucaio
- Tepiero seco
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Juniperus oxycedrus L., 1753
Verounico(-faus-mourihoun)
Veronica anagalloides
Plantaginaceae Scrophulariaceae
Autre noum : Pan-froument.
Nom en français : Véronique faux mouron.
Descripcioun :Aquesto verounico trachis dins li mueio e en ribo d'aigo. Li fueio soun estrecho e la cambo boutisso. Se destrio de soun cousin, lou mourihoun-d'aigo, emé si flour blanco lavado de roso e subretout bonodi si boursèu pu long que large (>1,2). Coumpara emé lou mourihoun-d'aigo que ié sèmblo proun.
Usanço :La verounico-faus-mourihoun se manjo en ensalado cruso o pulèu cuecho se vous mesfissas de l'endèrvo dóu fege.
Port : Erbo
Taio : 10 à 60 cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Veronica
Famiho : Plantaginaceae
Famiho classico : Scrophulariaceae
Ordre : Lamiales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 4
Ø (o loungour) flour : 4 à 8 mm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 800 m
Aparado : Noun
Abriéu à setèmbre
Liò : Aigo
- Ribiero
- Mueio
Estànci : Mesoumediterran à Subremediterran
Couroulougi : Eurimediterrano
Ref. sc. : Veronica anagalloides Guss., 1826
(= Veronica anagallis-aquatica subsp. anagalloides (Guss.) Batt. 1889 )